Bananowo pełną parą



Postanowiłam że dziś na śniadanie zrobię, naleśniki bananowe. Maja i ja uwielbiamy ten smak słodkości. To nie jest nic trudnego, a nutka inności na poranny posiłek to urozmaicenie smaków w diecie dziecka.
 Maja jak tylko zobaczyła coś innego na talerzu to od razu zaczęła się nimi bawić... zamiast jeść. Oczywiście musiałam ją nakarmić, bo takim sposobem jak widać na zdjęciach wszystko znalazło by się na podłodze ;). Jak tylko poczuła ten smak (bo bardzo go lubi) zaszkliły jej się oczka i poszło jak z płatka. Polecam spróbować ten przepis dla dzieci niejadków. Naleśniki bananowe to prostu a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek.
Co powinniśmy wiedzieć o bananach i dlaczego powinniśmy je jeść oto kilka z nich:
  1. Jeśli dziecko ma  biegunkę – działa zapierająco. Miąższ jest łatwostrawny i nie obciąża podrażnionych jelit.
  2. Skuteczny na zgagę i wrzody– zawiera dużo skrobi, która chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywołanymi przez soki trawienne. Polecam w szczególności dorosłym, którzy maja takie problemy, zjeść jednego banana np. przed kolacją.
  3. Poprawia pamięć i koncentrację – dzięki zawartości magnezu, który niezbędny jest w celu dostarczenia energii do mózgu. Banan zawiera tyle samo magnezu, co garść orzechów. 
  4. Doskonała przekąska po ćwiczeniach bądź intensywnym wysiłku dziecka – dostarcza nie tylko niezbędnej mięśniom energii, ale również witaminę Ci E, które likwidują wolne rodniki powstałe podczas intensywnego wysiłku.
  5. Odkwasza organizm – zawiera dużo wapnia, potasu i magnezu, które neutralizują kwasowość organizmu. 
  6. Ułatwia zasypianie – dzięki zawartości tryptofanu, aminokwasu odpowiedzialnego za spokojny sen. Moja córcia po takim śniadanku od razu poszła spać (co zazwyczaj jej porą są popołudniowe drzemki) takie coś w tym musi być :)
 W internecie jest bardzo dużo przepisów których znajdziecie, a oto jeden z nich.
Przepis na naleśniki bananowe:
  • 2- banany 
  • 1-jajko
  •  mąka pełnoziarnista
  • szczypta cynamonu
  • olej rzepakowy lub masło do smażenia
  • (dla potrzeby konsumenta dodać szczyptę soli)- my nie dodajemy
Banany rozgnieść widelcem albo potraktować blenderem. Dodać jajo, cynamon, sól, mąkę. Na rozgrzany olej usmażyć naleśniki.
Majce podaję gotowe naleśniki z musem brzoskwiniowo-bananowym z kawałkami bezpestkowych winogron i bananów. Sobie jednak urozmaiciłam, poprzez ułożenie piętrowo i na każdą część dodałam serek waniliowy i kawałkami bananów.
SMACZNEGO







Spróbowaliście przepisu, smakowało wam?

                                                                                          
       

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © 2014 Majuszkowe Love , Blogger